Blogg

Blogg

På denna sidan kommer vi samla racereports och annat smått och gott.

Skateläger med Team Nordic Trail

Förra helgen var vi med på Team Nordic Trails (TNT) första längdskidläger som hölls i Orsa Grönklitt. Jag (Adam) är ju platchef för löpargruppen i Mora så det är på det hållet vi kommit i kontakt med TNT. TNT:s grundare Miranda upptäckte skateåkning förra vintern och blev frälst då. Vi pratade om ett skateläger förra vintern och i helgen var det som dagt dax! Miranda och TNT Faluns platschef Marcus var trivselledare och jag och Ulrika (Marcus sambo) var teknikledare ;-).


Deltagarna kom upp till Grönklitt på fredag kväll och vi hade en kort genomgång om helgen för dem. De flesta hade aldrig åkt skate tidigare och skulle hyra skidor. På lördag morgon delade vi in dem i två grupper. Ena gruppen körde balans med Ulrika och den andra körde teknik med mig. Det var riktigt fina förhållanden i Grönklitt hela helgen men minus på nätterna och sol på dagarna!


Lunch åt vi på Ugglan och Björnen och därefter höll jag en kort föreläsning om längdskidor och träning. På eftermiddagen fortsatte vi med tekniken. Efter att vi var klara åkte de flesta upp till vårt boende/stuga och bastade och hade trevligt! Kvällsmat åt alla på Toppstugan i Grönklitt, mycket god mat och till efterrätt fick vi vanlijglass med hjortron! 


På söndagen stod det distans och lek på schemat. Vi hade sån flyt att det blivit skare på Rädsjön så alla fick prova på det innan vi körde distans i olika grupper. Efter hand som vi blev klara samlades vi vid vindskyddet vid Rädsjön och fikade. Det var säkert 15 grader i solen och riktigt skönt!


Efter lunch körde vi stafetter och dropboll på stadion innan vi tackade och sa hejdå. Det blev en oväntat bra utveckling på deltagarnas teknik, från att inte ha en aning om vad "växlar" är till att kunna åka över 10 km! Det var riktigt roligt att vara med som instruktör, hoppas på fler läger med TNT! 


/Adam

Racereport Vasaloppet 2022

Varning: Pessimistiskt och gnälligt...)

Skidsäsongen började bra med Craft Ski Marathon och Långberget. Två roliga lopp som gav mersmak där ha kände att jag hade mer att ge! Sen blev det ett ofrivilligt tävlingsuppehåll på drygt en månad (jobb, covid m.m) innan Skinnarloppet för två veckor sen. Hade inga jätteförväntningar på dagens lopp men man hoppas ju alltid att formen och skidorna ska vara på topp! 🙂


Dagen började med uppstigning kl 02:00. Jag och Oskar (som bor över hos oss) åkte till starten och var på plats med varsin campingstol i kön till startfållorna kl 04:10. Stod långt fram i kön och fick en bra plats i fållan.

 Starten gick bra. Kom iväg helt okej och satsade lagom i backen. Uppe på myrarna åkte jag ikapp Rickard och Simon från klubben. Vi tre körde tillsammans fram till stigningarna innan Risberg. Riktigt roligt! 😃 Jag kände mig pigg och stark, tyckte inte att jag gick på för hårt. I backarna mot Risberg tryckte Rickard på, jag bestämde mig för att inte följa. Ville inte spränga mig. Men såg inte Rickard mer sen... Grattis till bästa skåning! Igen... 🙄


Efter Risberg hände det något. Jag började bli seg, fick kramp i låren, började må illa av sportdrycken. Tappade mer och mer och hade inte samma tryck som innan. Bestämde mig för att ta det lite lugnare fram till Evertsberg. Efter Evertsberg är det sköna utförskörningar som man brukar få god återhämtning i. Dock kändes det inte som jag fick det idag. Fick kämpa utför och blev omkörd och kunde inte hänga på. Fel skidval eller bara trött? Det blev tufft för huvudet när klunga efter klunga passerade. Gav väl mer eller mindre upp här, visste att jag låg utanför det resultat jag önskade.


Åkte och var arg, mådde illa och var trött. (En riktigt gnällröv med andra ord...) Fick dricka langat av Fia och Ulf på ett par ställen. I Läde när jag såg Lilo stå med en skylt där det stod heja pappa höll jag på att börja böla... Fia skällde lite på mig att jag skulle fortsätta köra... 😂


Skidorna började gå bättre och bättre in mot Eldris. Tryckte på lite igen och det svarade bättre. Såg Simon 70m efter mig i en klunga, tänkte att de skulle komma ikapp med de närmade sig inte. Blev lite taggad att försöka hålla undan och ökade farten. Höll emot hela vägen in mot mål och kom i mål som 291:e man och på 4h 15min. 91 placeringar högre än mitt mål... 👎


Det jag tar med mig från loppet är starten och åkningen fram till Risberg som verkligen var roligt idag. Frågan är varför det började gå dåligt sen... Gick jag för hårt i början ändå? Satt corona från mitten av februari i än? Kanske blev för lång tid utan tävling och långpass? Gick skidorna sämre från Risberg till Hökberg? (Upplevde det så men när man är trött så gå de oftast sämre med.. 😬) Många spekulationer som kanske inte spelar någon roll egentligen?


Motivationen nu är inte så hög. Jag har stått i led 1 i mååånga år nu och känner att jag inte riktigt utvecklas. Men jag gör kanske inte stakjobbet så som jag borde, fel prioriteringar.


Tack Jacob på Johns för vallning och all hjälp! 🙏

Nu laddar jag om för våren och kommande löptävlingar! 🙂

Under veckan gjorde jag och Jakob från Johns Sport ett antal skidtester. På videon är vi i de omtalade Risbergsbackarna!